søndag 5. januar 2014

Mose

Mose har et uforskyldt dårlig rykte synes jeg. Jo visst, trives mose i plena hvor det er skyggefullt og vått, men denne beskjedne planten trives også der alt annet vil gi opp. Det er ikke mange vekster som vokser på mur, stein og bark, og dermed har den funnet sin nisje hvor den ikke har noe særlig konkurranse fra andre planter. På disse relativt slette flatene, og også på jord selvfølgelig, trives mosen så sant lufta inneholder nok fuktighet. Mose har ikke røtter og er avhengig av et stabilt og plant underlag for å trives. Derfor er det sjelden man finner mose på sand eller grus.
I hjørnet, hvor den japanske lønnen står, er det ypperlige forholde for mose. Nå har jeg tenkt å få litt mer stil over mosen her. Jeg drømmer om runde og myke moseballer og noen vakre stener. Omtrent sånn som på bildet fra Chelsea Flowershow øverst på innlegget.

Det er ellers mange gode grunner for å ha mose i hagen: det er pent, den holder på fuktigheten og den dekker jorden slik at frøugress ikke spirer så lett.

Hagehilsen fra Vigdis

9 kommentarer:

 1. Helt enig med deg! Mose er vakkert, deilig å gå på og de gir litt ekstra grönske til hagen nå på vinteren. Mose i plenen gjör meg ingenting - men så er jeg vel ikke så veldig intressert i plener heller:-)
  Klem!

  SvarSlett
 2. Mose er flott og gir hagen et preg av å ha vært der bestandig. Har mose på skyggefulle steder på gamle steiner. I plenen trives den ikke så godt for vi gjødsler den et par ganger i løpet av sesongen.

  SvarSlett
 3. Herlig mose-bilde!..hos meg er det masse mose i plenen,på hagehellene,stammene...ja og den er hjertelig velkommen..grønn og fin som den er:))

  SvarSlett
 4. Må jo bare bifalle alle her jeg, stein- og mosegal som jeg er! Heldigvis har jeg skyggefulle partier i hagen hvor også jeg kan få den til å briske seg! :)

  SvarSlett
 5. Flott lovtale til mosen! Er enig i at det er vakkert med slike mosegrønne steiner!

  SvarSlett
 6. Jo, her har du nok en mosetilhenger. Jeg har aldri forstått kampen mot mose..mose er vakkert og har et mykt og fargefullt utrykk!

  SvarSlett
 7. Her trives mosen helt utmerket og jeg føler meg litt mosegrodd selv av og til :-) Når regnet har pågått over lang tid.. God ny uke!

  SvarSlett
 8. Hos meg stortrives rosen, uten at jeg er så glad i den av den grunn. Men ser absolutt at mose kan være dekorativt ulike steder.
  Ønsker deg et godt nytt år!

  SvarSlett
 9. Flott innlegg! :-D Du finner enda en moseglad person i meg! Kanskje vi nordmenn blir litt blind for mose fordi den er så vanlig å se i naturen? Jeg prøver også å få mosen til å gro flere steder i hagen min. Jeg har desverre ikke noe godt utgangspunkt for det siden jeg har sandjord og lite regn, men prøver etter hvert å finne ulike teknikker som likevel kan få den til å gro. Skulle gjerne hatt et bed med putemose lik den du så på Shelsea... ;-)
  Ha en fortsatt riktig fin dag.
  Stein

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...