torsdag 6. mars 2014

Roser for skyggepartier

Dere som følger bloggen min har sikkert skjønt at jeg liker å lage lister. I dag blir det en liste over skyggetålende  roser. Og det er forbausende mange skyggetolerante roser å velge blant! Jeg ble overrasket over å lese på diverse rose-nettsteder at det faktisk finnes klatreroser for nordsiden på huset. Disse rosene trives altså selv om de bare får morgenlys. Men merk: ekspertene sier at de skyggetålende rosene bør ha minimum fire timer sol daglig. På våre breddegrader med solooppgang i de små timer midtsommers er ikke det noe problem.

Buskroser som tåler skygge:
Ballerina er en av de beste sortene for milde kyststrøk. Den blomstrer uavbrutt fra juni til september og skal være sykdomsfri. Kan brukes som hekk, markdekkende, solitær. Sone 3.

To fine fylte varianter: Pink Grootendorst, remonterende, ingen duft, sone 5. Blush Damask (engangsblomstrende) dufter av sitron, sone 5.

Rosa rugosa Hansa er en velprøvd sort, frisk og herdig, sone 8.


Stanwell Perpetual, remonterende pimpinellrose, velduftende, sone 6. Sharifa Asma, remonterende austinrose, velduftende, trives ikke så godt i full sol, sone 3.

F.J.Grootendorst, remonterende nelliklignende, uten duft, robust, sone 7.

Aicha, remonterende pimpinellrose, sterk duft, en av de fineste lysegule rosene, sone 6.

Klatrerose som tåler skygge:
Alberic Barbier, remonterende rambler, 3 meter, frisk duft, sone 3. Lykkefund, engangsblomstrende rambler, 7 meter, honningduft, uten torner, sone 3.

Madame Alfred Carriere, remonterende rambler, 4 meter, duftende, sone 3, kan vokse på nordvegg! New Dawn, remonterende rambler eller buskrose, 4 meter, duftende, sone 5.

Bleu Magenta, engangsblomstrende rambler, 3 meter, sone 3, ganske skyggetålende, svak duft. Flammentanz, engangsblomstrende rambler, frisk og herdig, svak duft, 4 meter, sone 6.

Bildene er fra Commons eller www.floralinnea.se som har alle disse rosene.

Hagehilsen fra Vigdis!

23 kommentarer:

 1. Så bra! Takk for at du gjorde oppmerksom på disse:-)

  SvarSlett
 2. Hei Vigdis :) Informativt og nyttig innlegg! Roser skal definitivt bli en del av vår hageplanlegging så innlegget ditt kom veldig beleilig. Ser at du har et innlegg om hekk av agnbøk. Vi har bestilt hekk for levering i april/mai og valget vårt falt på agnbøk. Artig å se veksten på 3 år.
  En fin ettermiddag ønskes fra Tone

  SvarSlett
 3. God kveld Vigdis.
  Lister er fint.
  Jeg har et nordvendt bed ved inngangspartiet. Har bl.a. planter 2 Aicha, for 2 år siden. Ingen av dem har det blitt noe greie på. Lite blomster, og skurv på bladene. Vurderer å spa opp begge for å plante noe annet, men så er det litt ergerlig også da. Noen tips?
  God helg. Yr varsler sooool ;)

  SvarSlett
 4. Denne listen kom som bestilt Vigdis!!! Tusen takk. Jeg har så lyst på to roser på skyggesiden hos meg. Her var det mange skjønnheter å velge mellom. Flammentanzen har jeg fra før, men vil så gjerne ha noen i andre farger. Det skal det nå bli noe av:) Ha en fin helg.

  SvarSlett
 5. Lurt med lister når man først oppdaterer seg på noe (nytt). Så kan man bla tilbake senere.
  Har forsøkt roser i nordøst vendt bedd, og det har gått bra. Men det ble frosten som tok dem i fjor vinter.....men ser ut som Maidens Blush klarer seg fint med delvis skygge og nordvendt plassering.

  SvarSlett
 6. Så herlig med en slik oversikt, dette var et blogginnlegg helt etter mitt hjerte. Informativt og nyttig!

  SvarSlett
 7. Smart med lister :) Hva er beste gjødsel til roser?


  SvarSlett
 8. Hei :) Jeg har plantet new down på 3 steder i hagen og lykken er 3 steder der de klarer seg godt. Halvt skygge er tingen! Prøvde i full sol og der ble den misslykket. Så dette er en rose i full blomst i sitt ess til sitt sted :) Hilsen hageinspirert :)

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...