lørdag 15. mars 2014

Bed med skvalderkål

I min forrige hage brukte jeg timer og dager på å rense jord og bed for Skvalderkål. Det var nesten en umulig jobb, for dette er en plante som klorer seg fast. Med den hageerfaringen jeg har nå, ville jeg nok heller satset på planter som greier seg bra og er fine sammen med Skvalderkål :)
 Skvalderkålen er i skjermplante-familien og egentlig ganske fin. Blomsterfasongen er faktisk trendy!

Peon, Hosta (store), Sibiriris, Storklokke og Daglilje klarer seg sammen med Skvalderkål. Det samme gjelder Lupin, Slirekne, Strutsefjærbregne og Stormhatt. Mange andre stauder kan også trives sammen med Skvalderkål bare de er kraftige nok. Pass på å grave et  dypt og vidt hull når du skal plante inn nye stauder i skvalderkålbedet. Kle hullet med barkduk og fyll på med ny, ugressfri jord. Dermed kan du plante staudene trygt  for invaderende Skvalderkål-røtter. Stauder som skal trives sammen med Skvalderkål må ha en viss høyde og gjerne komme tidlig i gang om våren.

Håper dette kan være til trøst og hjelp for dere som ser at skvalderkålen pipler frem i bedet igjen.

Hagehilsen fra Vigdis

7 kommentarer:

 1. Hi Dear,
  what an opulent bloom! Wonderful!
  Have sunny days
  Elisabeth

  SvarSlett
 2. Et veldig fint innlegg Vigdis! Du har nok helt rett i at det kan være bedre å heller finne gode plantekombinasjoner til skvalderkålen i stedet for å bruke tid og energi på å luke det bort.

  SvarSlett
 3. Hmmm, Skvallerkålen trenger seg jo fort innpå og innunder de andre plantene, Jeg fortsetter nok min evige kamp, som vel helst går ut på å holde skvaller'n i sjakk, og hindre den i å spre seg til mer enn den skråningen den har okkupert...

  SvarSlett
 4. For en god ide, Vigdis. Jeg har brukt mange timer på å bekjempe denne rakkeren.

  SvarSlett
 5. Hei Vigdis :) Så morro at du har funnet en måte og leve med skvalderkål i staudebedet! Jeg håper jeg klarer å unngå den i mine bed og er forsiktig med å ta jord fra et område i hagen der den vokser.
  En fin kveld og ny uke ønskes fra Tone

  SvarSlett
 6. Skvalderkål er ganske pen, både blad og blomster og den mykere opp i bedene.. Takk for tips, hos meg blir det sibiriris og skvalderkål.

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...