mandag 28. oktober 2013

Lengeblomstrende stauder

De fleste stauder har en nokså begrenset blomstringstid og dermed har man plutselig bed som står uten blomster i lang tid, ergerlig! Men det er noen sorter som blomstrer i flere måneder. Noen, slik som Fenrikshjerte, starter på våren og holder det gående hele sommeren, mens andre begynner først i juni/juli og gir ikke tapt før frosten kommer. Spesielt lang blomstring blir det hvis man i tillegg fjerner visne blomster. Blomstringen er selvfølgelig best den første måneden og avtar sakte de neste månedene. Her er en liste over de jeg synes er best:
 Prydkattemynte Nepeta x faassenii og Honningknoppurt Centaurea montana blomstrer fra juni til september/oktober hvis man hele tiden fjerner visne blomster.
 Strandkattehale Lythrum salicaria og Solhatt Echinaceae purpurea blomstrer fra juli til september/oktober.
En del storkenebbsorter er utholdende slik som Geranium sanguineum var striatum album og Geranium Azure Rush (juni - september/oktober). Sistnevnte er i slekt med Rozanne, men jeg tror den er mer vinterhard. Rozanne døde sist vinter her, men ikke Azure Rush. 

 Perovskia og gammeldags Oregano blomstrer fra juli til september
 Hvit Løytnants hjerte Dicentra spectabilis 'Alba' blomstrer fra mai til juli, Fenrikshjerte Dicentra eximia både rosa og hvit fra mai til september.

Kransvakkerøye Coreopsis moon beam blomstrer juli til oktober, Agapanthus fra juni til august/september.
Penstemon Blomstrer avhengig av sort fra sen vår til langt ut på sommeren, Juleroser Helleborus fra mars til slutten av mai (frøstandene er dekorative).
Solbrud Helenium blomstrer fra juli til oktober, Anisisop Agastache fra juni til september.
Høstasters Aster novi-belgii sept til nov og Rudbeckia blackeyed Susan, juli til oktober. Disse to bildene er fra Commons Wikimedia.
Ryllik Achillea 'Terracotta' og Rakettblomst Kniphofia blomstrer juni til august/september.
Staudekokarde Gaillardia 'Kobold' (bilde fra Commons) blomstrer juli til oktober, Prakthumleblom Geum Coccineum juni til sept (hvis man klipper den tilbake).
Kjempekrage blomstrer juni til august, Rødknapp Knautia makedonia mai til oktober. Bilde fra Commons.
Steppesalvie Salvia nemorosa og Stjerneskjerm Astrantia blomstrer juni til september hvis man klipper av visne blomster regelmessig.

Høstfloks, Verbena Hastata, Veronica longifolia,veronicastrum og Astilber blomstrer også ganske lenge. Puh, det ble en lang liste! har jeg glemt noen?

Hagehilsen fra Vigdis

25 kommentarer:

 1. Beautiful are the photos!
  Greetings, RW & SK

  SvarSlett
 2. Hvit løytnanshjerte er så flott. Den står høyt på ønskelista mi. Virkelig mange flotte blomster her.

  Ønsker deg en fin tirsdag. Klem

  SvarSlett
 3. Her var det mykje fine planter. Eg har funne meg fleire og fleire med lang blomstringstid så heldigvis har eg blomstring gjennom heile sommaren. Men du kom med fleire tips her som eg ønskjer meg. Centaurea montana har du sådd den sjølv ?

  SvarSlett
 4. Oi, her var det lekkerbiskener på rekke og rad. Takk for nyttig og inspirerende innlegg, faglig og fengende.

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...