mandag 26. mars 2012

Jeg liker Maria Nøkleblom


Maria Nøkleblom er i full blomst og den er min favoritt vårblomst! Det latinske navnet Primula veris betyr den første og vår, altså vårens første. Det norske navnet Maria Nøkleblom skyldes at blomster-klasene ligner et nøkkelknippe. Et gammelt sagn forteller at jomfru Maria en gang mistet nøkkelen til himmelporten ned på jorden. Der nøkkelen landet vokste det opp en vakker plante som skulle vise hvor hun kunne finne den igjen. Se Naturfakta.no


Planten er søt sammen med alle andre vårblomster med sine vårgrønne blader og lysegule blomster. I motsetning til mange vårplanter beholder den friske og fine blader hele sommeren. Den greier seg fint også om den utover sommeren blir stående i full skygge under andre stauder. Hvis man klipper av visne blomsterstander, blomstrer den lengre, eller den kommer med blomster senere på sommeren. Men la noen frøstander stå slik at du får små frøplanter året etter.

1 kommentar:

  1. Hei igjen!
    Jeg liker den også og har et par eksemplarer av arten i hagen. Min har ikke kommet like langt, men er i fult komme. Begge mine står helt i skygge og blomstrer fra nå og helt til høsten.
    Den har så vidt sol på ettermiddagen når det er sommer, så Maria Nøklebånd kan godt bli kjempe fin i skyggen. Den kommer i blomst litt senere, men holder seg lenge. Jeg knep av en rosett i fjord med litt røtter, og satt i jorda et annet sted i hagen. Denne lille planten står med knopper nå, så den er lett å formere.
    Wenche

    SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...