torsdag 24. juli 2014

Beth Chattos grushage

Å anlegge en hage på en brunsvidd og tørr parkeringsplass er litt av en utfordring. Og det var nettopp det Beth Chatto gjorde for ca 20 år siden, da var hun rundt 70 år gammel med en unik plantekjennskap. Det å få til en vakker hage på vanskelige steder har vært et av hennes interessefelt.
 Denne hagen har inspirert mange til å prøve noe lignende. Beth Chatto som nå er en gammel dame på 91 år lot parkeringsplassen "harves" opp med jordbruksmaskiner. Deretter ble det blandet inn masse kompost og grus. Så ble vannslanger lagt ut for å bestemme hagens bølgende bed og stier, tørketålende planter ble satt ned i jorden og grus lagt som dekke i bedene og gangene.
Gartnerne som jobber her vanner bare når plantene er nyplantede og klipper heller plantene tilbake hvis det skulle røyne på i langvarig solskinn. Grusen i bedene forminsker fordampingen og det er noe vandrende skygge fra trær i utkanten av hagen.
Plantene står ikke spesielt tett sammen og derfor gjør det seg veldig godt med sjøgrusen i varme beigefarger også i bedene.
Prydgresset Stipa gigantea er lett og luftig og går igjen på flere steder i hagen. Det samme gjelder den vinrøde prydløken Allium Sphaerocephalon.


Midt på bildet: rødrosa Fløyelstjæreblomst og et flott pryggress bak som jeg aldri har sett før: Stipa Barbata.

Hagehilsen fra Vigdis

1 kommentar:

  1. For en pang-vakker hage! Helt utrolig flott. Nydelig med grus som samlende element. Skaper en nydelig bakgrunn. Vi holder selv på å legge grus hos oss, og det blir deilig å få det på plass.

    SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...