søndag 15. desember 2013

Blomstereng og Småengkall

Jeg synes blomsterenger og blomstrende grøftekanter i juni-juli er noe av det flotteste som finnes. Ofte blir jeg forundret over naturens evne til helt på egen hånd å lage de mest harmoniske plantesammensetninger. Det er vanskelig å etterligne moder jord, for disse blomsterengene har brukt tiår på å etablere seg og å finne økobalanse. Men man kan da prøve, og da er det bare å gå på nettet å søke etter frøblandinger for blomstereng. På http://www.pictorialmeadows.co.uk/ kan man kjøpe de mest fantastiske ettårige eller flerårige blandinger i forskjellige fargeskalaer (http://florum.dk/ har disse frøene også). Mange flotte bilder på den nettsiden kan jeg love dere. Disse frøene såes rett ut på vokseplassen om våren og skal ikke gjødsles, for da blir det lite blomstring.
Et vanlig problem for blomsterenger er at gresset etter hvert tar overhånd og kveler de andre plantene. Men det finnes et godt råd for det: Småengkall Rhinanthus minor (bilde fra Commons) snylter på røttene til gress og er med på å holde gresset tilbake i en blomstereng. Lurt altså å sjekke om denne planten er med i frøblandingen. Denne planten er ganske vanlig og trives over hele Norge.

Jeg har veldig lyst til å fjerne gresset utenfor hekken (mot veien) og så en villblanding der til våren, kanskje det blir gjort neste år?? Vi får vente og se..... 

Hagehilsen fra Vigdis

4 kommentarer:

 1. Hei! Blomsterenger er fantastiske. Det som slår meg, er hvordan naturen "ordner" fargene på en utrolig vakker måte. Så en gang en gangvei hvor det vokste soleier og storkenebb på hver side. Det var så vakkert. Anne

  SvarSlett
 2. Helt enig, naturlige blomsterenger er fantastisk flotte! Fint tips om småengkall. Faktisk en av de vakreste blomsterengene jeg vet om består av mye engkall, nå virke det jo enda mer naturlig at denne blomsterengen klare seg :)

  SvarSlett
 3. Blomstereng er uforlignelig, og gir sterke barndomsminner :-)
  Fikk til en liten eng i en skråning en gang. Var spesielt imponert over knallblå sikori i den blandingen!

  SvarSlett
 4. Magnifiques photos! Très joli post! je te souhaite aussi de très belles fêtes de fin d'année !
  Belle journée à toi, et merci de tes visites sur mes pages!
  Cath.

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...