mandag 4. februar 2013

Hvordan få solhatt til å overleve vinteren

Det har kommet mange nye varianter av purpursolhatt på markedet. Mange opplever dessverre at disse ikke overlever den første vinteren. Jo mer foredlet variant, jo mindre robust.
Echinacea Green Juwel
I går så jeg på BBC iPlayer og Joe Swift fortalte om et eksperiment de hadde gjort med nyplantede solhattplanter. Etter planting klippet de plantene ned, dvs fjernet alle blomsterstilker og minst en tredjedel av bladverket; resultatet var nesten ingen blomstring det første året.
Echinacea Tiki Torch

Men disse plantene greide vinteren mye bedre enn de som fikk blomstre. De ble dessuten dobbelt så frodige sommeren etter sammenlignet med de plantene som overlevde uten beskjæring. Forklaringen er at røttene fikk mye mer energi til å etablere seg enn om de hadde måtte sørge for næring til blomstringen også. 
Echinacea Mamelade
Nå angrer jeg selvfølgelig på at jeg ikke klippet ned mine nyinnkjøpte solhatter i fjor sommer. Men noen solhatter greier seg bra uansett, f.eks. "White Swan". 

Hagehilsen fra Vigdis!

7 kommentarer:

 1. Ja, det var sikkert ein god ide. Når ein les det høyrest det logisk ut også, men kven kjem på slikt uten å få tips først :))
  Det er utrulig mange fine solhattar i vert fall på frømarkedet visst ein kikar seg litt rundt på nettet. Dei mest spesiele er vel dei som er vanskligast å overvintre.
  Har frø av nokre sortar meir vanlige som skal såast snart.
  Ha ein fin kveld, frå MarJE.

  SvarSlett
 2. Nydelige bilder av solhatter! Det finnes så mange nye flotte sorter. Takk for tips som kan bedre overvintringen.
  Ha en fin ny uke!

  SvarSlett
 3. Vet jo innerst inne at det sånn det er . Det er bare så utrolig vanskelig å klippe bort alle blomstene. Hvis de jeg nå har plantet ikke overlever, skal jeg stålsette meg å ta fram saksa ved neste innkjøp.

  Mvh
  Brita

  SvarSlett
 4. Hei! Dette var nyttige tips. Takk! Kjøpte flere nye i fjor høst, håper de overlever vinteren uten denne behandlingen. Ha en fin mandagskveld! Hilsen Anne

  SvarSlett
 5. Det var et godt tips som er notert : )

  SvarSlett
 6. Her har mine klart seg fint, men det var et godt tips jeg skal teste ut neste gang jeg kjøper noen nye.

  SvarSlett
 7. Jeg kjøpte Solhatt i våres, nyplantede fra Plantasjen, og satte de i jorda, men etter en tid måtte jeg plante de i potter for de ble angrepet av små snegler eller mark. De har heller ikke blomstret, men det gjør de kanskje ikke første året. Nå lurer jeg på om jeg kan ta de inn og la de stå i stuetemperatur eller litt lavere, og om de skal vannes sparsomt?

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...